Welkom‎ > ‎Covid-19‎ > ‎

24.11.20 - COVID19 vaccinontwikkelingen en ME/cvsCovid-19 vaccinontwikkelingen en ME / cvs

24 november 2020

Dr. Charles Shepherd, Hon. Medisch adviseur, ME AssociationEr is de afgelopen dagen echt goed nieuws geweest over de ontwikkeling van het Covid-19-vaccin. 

Het is een opmerkelijke en ongekende wetenschappelijke prestatie om in minder dan een jaar een groeiend aantal zeer veilige en effectieve vaccins te hebben geproduceerd voor een volledig nieuwe virale infectie.  

Het vinden van een veilig en effectief vaccin tegen Covid-19-infectie is waarschijnlijk ook de meest effectieve maatregel die we hebben om een ​​einde te maken aan deze pandemie.

Het Astra Zeneca / Oxford University-vaccin

Alles wijst erop dat het vaccin van Astra Zeneca / Oxford University, dat met overheidsfinanciering is ontwikkeld, veilig en effectief is.

De algemene resultaten tot nu toe geven aan dat het infectie zal voorkomen bij ongeveer 70% van de mensen die het krijgen. En zelfs bij degenen die geen volledige bescherming krijgen, vermindert het de ernst van de infectie en ziekenhuisopnames.


BBC News: The Astra Zeneca / Oxford University Vaccine

Als de eerste dosis echter wordt gehalveerd, wat kan werken om het immuunsysteem van het lichaam te stimuleren, en dit wordt gevolgd door een tweede volledige dosis, stijgt de werkzaamheid tot ongeveer 90%.  

Zoals bij elk vaccin, wordt een aantal kleine en kortdurende bijwerkingen gemeld - pijnlijke arm, hoofdpijn, vermoeidheid, koortsig gevoel enz. -.

We hebben echter nog geen informatie over mogelijke ernstige bijwerkingen of hoe het vaccin mensen met een disfunctie van het immuunsysteem kan beïnvloeden.

Wat we wel weten, is dat - zoals bij elke klinische proef met vaccins - een groot aantal vrijwilligers die het vaccin hebben gekregen, is gevolgd om te controleren op bijwerkingen.

Bij het Astra Zeneca / Oxford-vaccin zijn ongeveer 25.000 mensen in het VK en Brazilië betrokken. De Britse regelgever voor geneesmiddelen, de MHRA, zal al deze gegevens onderzoeken voordat goedkeuring voor gebruik wordt gegeven.

Het Astra Zeneca / Oxford-vaccin, dat is gebaseerd op een genetisch gemodificeerd verkoudheidsvirus, vereist twee doses, die een maand na elkaar worden toegediend. Het is een redelijk goedkoop vaccin om te maken - ongeveer £ 3 per dosis, vergeleken met £ 15 voor het Pfizer / BioNtech-vaccin en £ 25 voor het Moderna-vaccin.

En het heeft niet de logistieke problemen met betrekking tot opslag en distributie die de andere twee koplopers van Pfizer / BioNtech en Moderna hebben. Het kan dus in de koelkast worden bewaard in een huisartsenpraktijk en hoeft niet te worden bewaard bij min 80 graden Celsius zoals de andere.  

Bijgevolg is het Astra Zeneca / Oxford-vaccin waarschijnlijk het vaccin bij uitstek voor gebruik bij de meeste mensen hier in het VK en de regering heeft 100 miljoen doses voor gebruik in het VK veiliggesteld.

Covid-19-vaccins en ME / cvs

We weten dat alle vaccins af en toe ME / cvs kunnen uitlokken of bestaande symptomen kunnen verergeren. Net als met de informatie die eerder werd verstrekt voor het griepvaccin van dit jaar, zal ik uitgebreidere richtlijnen voorbereiden met betrekking tot het gebruik van alle Covid-19-vaccins die hier in het VK waarschijnlijk beschikbaar zullen komen bij mensen met ME / CVS. Maar daarvoor is het momenteel te vroeg.

Er zijn nog een aantal andere Covid-19-vaccins in ontwikkeling en evaluatie. Ze worden gemaakt met behulp van verschillende methoden voor de productie van vaccins, dwz ze zijn niet allemaal hetzelfde. Wat betekent dat we waarschijnlijk te maken krijgen met een situatie waarin verschillende vaccins geschikter zullen zijn voor verschillende groepen mensen, mogelijk inclusief diegenen met allergieën voor medicijnadditieven en die aanwijzingen hebben van een disfunctie / activering van het immuunsysteem - zoals gebeurt bij ME / CVS.

Het Covid-19-inoculatieprogramma

Op dit moment ziet het ernaar uit dat het Pfizer / BioNtech (messenger RNA) vaccin het vaccin zou kunnen zijn dat vanaf december zal worden gebruikt om sleutelwerkers, bewoners van verzorgingstehuizen enz. Te vaccineren.  

Daarna zullen mensen komen met medische aandoeningen met een hoog risico (bijv. Luchtwegaandoeningen, diabetes, immunodeficiëntieziekten) en ouderen in aflopende volgorde tot de leeftijd van 60, of mogelijk 50.

Vooropgesteld dat alles volgens plan verloopt, streeft de regering ernaar om vroeg in het nieuwe jaar met massale vaccinatie te beginnen en hopelijk tegen Pasen 2021 een aanzienlijk deel van de bevolking te laten vaccineren.

Ik denk niet dat mensen met ME / cvs in de rij zullen staan ​​voor vaccinatie tot februari of maart volgend jaar - tenzij ze behoren tot een van de bovengenoemde groepen die al hoge prioriteit krijgen.

Waar het hier om gaat, is dat als een Covid-19-vaccin een goed veiligheidsprofiel heeft (erkennend dat alle vaccins bijwerkingen hebben, soms ook ernstige) en effectief is, dit een vorm van bescherming is die mensen met ME / CVS moeten overwegen te hebben.  

Het kleine risico nemen om een ​​bijwerking op een nieuw vaccin te krijgen om mogelijk ongeveer 90% bescherming te krijgen tegen een levensbedreigend virus, is iets waar we de komende weken allemaal over na moeten denken, aangezien er meer informatie beschikbaar is. aanstaande over de plannen van de regering ...

Meer informatie

·         BBC News: Covid-19: vaccin van de Universiteit van Oxford is zeer effectief | 23 november 2020

ME Association Folders:

·         Gratis folder over het griep- en longontstekingsvaccin voor 2020-2021 voor mensen met ME / cvs

·         Algemene informatie over vaccins als mogelijke triggerfactoren voor ME / CVS

·         Gratis folders over Covid-19, de beperkingen, infectie, Post-Covid vermoeidheidssyndromen en management

·         ME / cvs handicap classificatie en ziekte ernst definities

·         ME / cvs-prognose, bestendigheid en kwaliteit van leven
CheckStat