Welkom‎ > ‎Media‎ > ‎

01.06.15 - MediQuality: Erkenning voor chronisch vermoeidenErkenning voor chronisch vermoeiden
 
De Kamer heeft vorige week in een plenaire zitting de geamendeerde resolutie over de behandeling en diagnosestelling van CVS unaniem goedgekeurd. De minister van Volksgezondheid moet nu maatregelen nemen om tot een niet discriminerend beleid voor CVS/ME patiënten te komen. Tot nu toe kregen die enkel cognitieve gedragstherapie en bewegingstherapie aangeboden. Daar moet nu verandering in komen. In ons land lijden naar schatting 30.000 patiënten aan CVS/ME en aanverwante ziekten.

Uit Nederlands onderzoek van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) blijkt ondertussen dat patiënten met aandoeningen als het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) het even zwaar hebben als mensen met een medisch wél verklaarde ziekte. Het gaat ook om fibromyalgie (pijn in bindweefsel en spieren) en het prikkelbaredarmsyndroom.
   
"Het is schandalig om hun klachten af te doen als aanstellerij, alleen omdat artsen de oorzaken niet kunnen vinden", zegt hoogleraar psychosomatiek Judith Rosmalen in de protestantse krant Trouw van vorige vrijdag.

Rosmalen deed met collega's onderzoek naar somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten onder 90.000 Nederlanders, vooral uit de drie noordelijke provincies. Voor Rosmalen is de betekenis van haar onderzoek, dat binnenkort wordt gepubliceerd, duidelijk: "Deze groep patiënten lijdt net zo erg als de medisch begrepen groep." Ze betreurt dat er nog steeds veel meer geld en aandacht uitgaat naar de 'officiële' ziektes.

"Artsen vinden mensen met onbegrepen klachten lastig. Ze staan ook vaak met lege handen: er zijn niet veel behandelingen die bewezen werkzaam te zijn. En zo staat ook de patiënt met lege handen." Of 'onbegrepen' patiënten extra lijden omdat hun ziekte niet altijd serieus wordt genomen, heeft Rosmalen niet gemeten.
"We hebben wel gevonden dat CVS-patiënten meer psychische klachten hadden dan MS-patiënten. Een gebrek aan erkenning zou hierbij een rol kunnen spelen. Als jij veel klachten hebt, en je arts zegt: 'Daar geloof ik niks van', dan word je vast niet vrolijker."

Mary Rietdijk, directeur van de Nederlandse ME/CVS Stichting, kijkt niet op van de Groningse resultaten. "Wij zijn de grootste patiëntenorganisatie en horen al vele jaren dat mensen hun ziekte als heel erg ervaren." Daarmee wil ze het onderzoek niet als overbodig afdoen. "Het is goed dat hier aandacht aan wordt besteed, want onze achterban wordt niet serieus genomen. Tussen de dertig- en veertigduizend mensen worden in Nederland niet begrepen."Auteur : Marc van Impe - Medisch Journalist - Senior Writer bij MediQuality 

Bron: MediQuality 

© Marc van Impe  - Niets uit deze tekst mag gekopieerd worden zonder toestemming van de auteur

CheckStat