Welkom‎ > ‎Media‎ > ‎

05.05.07 GvA - Ik ben dokter maar van mijn ziekte (CVS) wist ik niets

05/05/'07 Gazet van Antwerpen
door:
Jos Vranckx-gezondheid

Annemie legt getuigenis af over chronisch vermoeidheidssyndroom'Stille epidemie' chronische vermoeidheid maakt verrassende slachtoffers


"Ik ben zelf arts en zelfs neuroloog, maar van het chronisch vermoeidheidssyndroom wist ik niets. Tot ik het zelf kreeg." Aldus Annemie Van Impe (52), die deze week deelnam aan een internationaal symposium in Edegem, waarop diverse onderzoekers een stand van zaken brachten over deze mysterieuze ziekte.

 
Zowat 2% van de bevolking zou te kampen hebben met het Chronisch Vermoeidheidssyndroom (CVS), 90% van hen vrouwen. "Een stille epidemie die bij artsen en ziekenfondsen vooral op onbegrip stuit, alsof we onszelf iets inbeelden," zegt Annemie Van Impe.

[...]

"Ik voelde me vaak moe, viel in slaap op de meeste onverwachte momenten en op onmogelijke plaatsen. Ik had ook steeds meer moeite om wakker te blijven tijdens de consultaties."

[...]


Vakantie nemen loste niets op. Ik begreep er niets van. Mijn man stelde voor op raadpleging te gaan bij CVS-specialist professor De Meirleir, en die stelde de diagnose. Ik kon niet blijven werken. Naast de vermoeidheid waren er nog concentratie- en geheugenstoornissen bijgekomen, wat voor een arts natuurlijk een ramp is. Ik kreeg ook problemen met de spijsvertering, hoofdpijn, spierkrampen... Het hield niet op!"


Weinig begrip


'Je moet er mee leven', was de reactie van de ziekenfondsarts. De verzekering probeerde me het etiket 'depressief' op te plakken, maar zo voel ik me helemaal niet. CVS is iets helemaal anders. Vanuit het Riziv en de overheid is er weinig aandacht voor, terwijl de maatschappelijke kosten van CVS toch enorm zijn."

Op aanraden van professor De Meirleir is Annemie Van Impe opnieuw aan het werk gegaan, twee dagen per week, in een ziekenhuis in Vilvoorde, waar ze samen met een internist patiënten opvangt.

"Mijn situatie is min of meer gestabiliseerd, maar genezing zit er niet in. Wat me hoopvol stemt, is dat wetenschappers over de hele wereld met CVS bezig zijn, zoals ik op dit symposium heb vastgesteld. Vroeg of laat zullen daar wel nieuwe therapieën uit voortkomen."

[...]


Voor het volledige artikel : lees hier


CheckStat