16.11.18 - De vooravond van het pensioen
De vooravond van het pensioen Toen ik afstudeerde was mijn pensioen nog heel ver weg. Intussen is de tijd, zonder dat ik goed besef hoe, voorbijgegaan en sta ik aan de vooravond van mijn pensioen. Ik vraag me af of andere collega’s daar ook zo mee bezig zijn. Misschien zijn er veel die snakken naar ’de tijd zonder patiënten’. Twee jaar geleden leek de deur naar een nieuw leven nog eindeloos ver, en nu sta ik op de drempel.


Ik bevind mij met lijf en leden in het adagio: kiezen is verliezen. Wil ik nog verder of wil ik stoppen? Voor beide keuzes zijn er punten voor en tegen. Ik vraag me af hoe anderen dit oplossen. Trekken ze gewoon de deur achter zich dicht? Verwittigen ze hun patiënten maanden op voorhand? En wat plannen ze voor hun toekomst? Willen ze gaan reizen? Een hobby …eindelijk iets anders doen waar ze nooit tijd voor hadden.. Maar hoelang kan je daar voldoening uit halen? Nuttig zijn en blijven blijft een heel hardnekkig gevoel. Een beeld van samen met je partner in de zetel gezellig onderuit hangen, bezorgt me kippenvel. Ik wil eigenlijk nog een tweede leven beginnen, alleen laten mijn fysieke mogelijkheden dit niet meer toe en maak ik noodgedwongen gebruik van  ‘de zetel'. Bij momenten krijg ik het weer, dan wil ik een onlinecursus informatica en programmeren volgen en ga binnen dat vakgebied een job zoeken, misschien dat iemand mij nog nodig heeft. Dan weer denk ik dat het een illusie is.

Het blijkt dus steeds duidelijker hoe ik in de knoei zit met mijn alsmaar krimpende toekomst. Iets wat me  aan het werk houdt, behalve  het  gevoel me nuttig te voelen, is het feit dat ik mijn patiënten niet zonder dokter wil achterlaten. Zoals wel geweten is, werk ik binnen een gebied van de geneeskunde  waar nog veel controversie over bestaat, en blijven deze patiënten  liever bij de dokter die zij denken te mogen vertrouwen….wat  extra druk zet op mijn beslissing. Wie kan me helpen de knoop door te hakken? Als ik google wat te doen na je pensioen, dan vind ik vooral informatie wat ik met mijn geld moet doen, niet hoe je met je pensioen moet omgaan. Misschien is er vraag naar coaches die mensen  begeleiden om gelukkig met pensioen  te gaan. Tenslotte gaat het toch nog om de volgende 20 jaar zinvol in te vullen, rekening houdend met vaak wel verminderde fysieke capaciteiten. Ik hoop dat ik eruit geraak.

Misschien moet ik wat meer stukjes schrijven.


© Dr. Annemie Uyttersprot
Vilvoorde, 16 november  2018


Bron: MediQuality


CheckStat