03.11.16 - De Redactie - De Block maakt neusspray 9 keer duurder


 De Block maakt neusspray 9 keer duurder


do 03/11/2016 - 09:39  Belga

Vanaf 1 januari worden ontstekingsremmende neussprays niet meer terugbetaald. Een middeltje zoals Nasonex wordt daardoor maar liefst negen keer duurder. Dat bericht Het Laatste Nieuws. Huisartsen vrezen dat patiënten daardoor sneller naar gevaarlijkere sprays zullen grijpen.

Patiënten met een verstopte neus krijgen vaak zogenaamde "nasale corticosteroïden" voorgeschreven, zoals Nasonex, Flixonase Aqua of Avamys. Vanaf 1 januari heeft u voor het eerst niet langer een voorschrift nodig voor die medicijnen. Dat betekent echter ook dat u ze vanaf dan volledig uit eigen zak zal moeten betalen. Voor een verpakking Nasonex, die nu nog 1,05 euro kost, zal u dan 9,45 euro moeten neertellen. De maatregel van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) moet de staatskas 15,3 miljoen euro opleveren. In 2014 werden er bijna 2 miljoen voorgeschreven sprays verkocht.

Dokter Steven Haesaert van het Syndicaat van Vlaamse Huisartsen is geen voorstander van de maatregel. Hij vreest dat patiënten sneller naar goedkopere maar gevaarlijkere varianten zullen grijpen, zoals Otrivine of Nasa Rhinathiol, die nu al zonder voorschrift verkrijgbaar zijn. Die maken je neus meteen helemaal vrij en dat effect kan verslavend zijn, merkt Haesaert op. "Als u sprays zoals Otrivine langer dan 10 dagen gebruikt, geraakt u er nog moeilijk vanaf", legt hij uit aan Het Laatste Nieuws. "Uw slijmvliezen raken er zo aan gewend dat ze zonder het middel niet meer opengaan, en uw neus dus permanent verstopt zit."

Drempel

Het kabinet-De Block ziet echter geen problemen in de nieuwe maatregel. Het kabinet is er immers van overtuigd dat de patiënt vanaf 1 januari net sneller naar "veilige" sprays zoals Nasonex of Flixonase zal grijpen, aangezien er binnenkort geen voorschrift meer voor die medicijnen nodig is. De drempel verdwijnt en dat zal volgens het kabinet een positief effect hebben.
CheckStat