04.12.16 - HLN - "Neusspray nog altijd 3 tot 5 keer duurder"

"Neusspray nog altijd 3 tot 5 keer duurder"


Neussprays met corticosteroïden die door een arts voorgeschreven worden, zullen drie tot vijf keer duurder worden dan nu het geval is. Dat klaagt oppositiepartij sp.a aan. Na kritiek besliste minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) deze week dat de neussprays een dubbel statuut krijgen, waardoor het remgeld bij voorgeschreven sprays lichtjes zou stijgen. "Wie het al moeilijk heeft, wordt nog extra getroffen", zegt Kamerlid Karin Jiroflée.

Om de overconsumptie van minder gezonde neussprays tegen te gaan, was De Block van plan om vanaf 1 januari 2017 ontstekingsremmende neussprays zonder voorschrift beschikbaar te maken. Huisartsen en patiënten reageerden fel omdat (chronische) patiënten veel meer dreigden te moeten betalen voor hun neusspray. 

Dinsdag maakte De Block bekend dat de maatregel wordt bijgestuurd: sprays met corticosteroïden krijgen een dubbel statuut. Ze zullen zowel vrij verkocht als door de dokter voorgeschreven worden. Het remgeld stijgt wel lichtjes.


Onvoldoende
Sp.a klaagt nu aan dat die bijsturing niet voldoende is. De partij rekende uit dat ook in de nieuwe formule neussprays tot drie keer duurder worden en voor mensen met een verhoogde tegemoetkoming zelfs vijf keer. "Ook wie een voorschrift heeft, zal fors meer betalen", zegt Karin Jiroflée in De Zondag. "Wie het al moeilijk heeft, wordt nog extra getroffen."

Een verpakking Nasonex bijvoorbeeld is nu enkel op voorschrift beschikbaar en kost 1,05 euro. In de oorspronkelijke plannen van De Block zou de prijs naar 9,45 euro gestegen zijn. Volgens sp.a zal de prijs voor mensen met een verhoogde tegemoetkoming in de toekomst 5,60 euro bedragen - nog altijd een stijging met factor 5,33.

Dinsdag liet De Block weten dat de uitwerking van een dubbel statuut extra werk vraagt, waardoor het wellicht tot de tweede helft van 2017 zal duren vooraleer de sprays met corticosteroïden zonder voorschrift beschikbaar zijn.

Antibiotica
Sp.a berekende ook dat een antibioticakuur dubbel zo veel zal kosten, en voor mensen met een tegemoetkoming zelfs drie keer meer.


CheckStat