Welkom‎ > ‎Wetenschap‎ > ‎(Epi)genetica‎ > ‎

22.12.17 - Genome-Epigenome interactions associated with ME/CFSGenome-Epigenome Interactions Associated with Myalgic Encephalomyelitis/Chronic Fatigue Syndrome 

Santiago Herrera, Wilfred C. de Vega, David Ashbrook, Suzanne D. Vernon, Patrick O. McGowan

Samenvatting (vrij vertaald uit het Engels) (*) 

Myalgische encefalomyelitis / Chronisch Vermoeidheidssyndroom (ME / CVS) is een voorbeeld van een complexe aandoening met  een ongekende etiologie. 

Meerdere studies wijzen op verstoringen in het immuunsysteem bij ME / CVS-patiënten alsook op specifieke genetische polymorfismen en veranderingen van het DNA-methyloom in lymfocyten. Niettemin is het verband tussen DNA-methylering en genetische achtergrond in relatie tot ME / CVS  momenteel nog niet gekend.

In deze studie werd dit verband onderzocht door de genomische (~ 4,3 miljoen SNPs) en epigenomische (~ 480 duizend CpG-loci) verschillen  tussen ME / CVS-patiënten en gezonde controles te onderzoeken. De wetenschappers vonden significante verbanden tussen methyleringtoestanden in T-lymfocyten op verschillende CpG-loci en regio's met ME / CVS-fenotype. Deze methylering-anomalieën liggen dicht bij genen die betrokken zijn bij de immuunfunctie en het cellulair metabolisme. 

Ten slotte werden er significante correlaties van genotypen met methyleringsfenotypen verbandhoudend met ME / CVS ontdekt. De resultaten van dit onderzoek benadrukken de rol van epigenetische en genetische interacties bij complexe ziekten en suggereren dat er mogelijks meerdere genetische en epigenetische elementen  betrokken zijn bij de mechanismen van van ME/CVS.


 
Source: BioRxiv  (English : abstract and full study) 

 
bioRxiv preprint first posted online Dec. 22, 2017;The copyright holder for this preprint (which was not peer-reviewed) is the author/funder.


(*) eigen vertaling


CheckStat