Welkom‎ > ‎Wetenschap‎ > ‎Overzichtsartikelen‎ > ‎

07.10.15 - Amerikaanse topwetenschapper en drie Nobel prijswinnaars onderzoeken CVS


Amerikaanse topwetenschapper en drie Nobel prijswinnaars onderzoeken CVS

foto : Prof. Roland W. Davis


Een Amerikaaanse topwetenschapper engageert zich in onderzoek naar ME/CVS. Professor Ronald W. Davis, is hoofd van het Genome Technology Center aan de Stanford University. In de Jaren zeventig van vorige eeuw ontwikkelde hij de technieken om het genoom in kaart te brengen die later gebruikt worden voor het Human Genome Project.
Davis die 74 is, gaat  Stanford's meest performante technologie zoals massaspectrometrie en  DNA en RNA sequencing toepassen en gaat samenwerken met drie Nobelprijswinnaars en andere topwetenschappers van de  Open Medicine Foundation,  die de voorbije maanden al 1 miljoen dollar in giften ophaalde.  De National Institutes of Health van zijn kant investeert 5 miljoen dollar.  Het team focust op een dertigtal zeer zieke patiënten.

Davis werd hiertoe aangezet doordat zijn zoon Whitney Dafoe, 31,  voormalig adviseur van Obama, en wereldreiziger , sinds 2009 aan  een zeer ernstige vorm van ME/CVS lijdt. Dafoe is nu continu bedlegerig en leeft omwille van zijn hoge sensitiviteit in een verduisterde kamer.

In februari gaf het Amerikaanse  Institute of Medicine de ziekte een nieuwe naam: systemic exertion intolerance disease.  Het  IOM meldt  dat artsen vaak geen begrip opbrengen voor de aandoening en, in plaats daarvan geloven dat het hier om een psychosomatiek  gaat.

© Marc van Impe
   7 oktober 2015


Bronnen : MediQuality 
               The Washington Post  


CheckStat