Welkom‎ > ‎Wetenschap‎ > ‎Inwendige geneeskunde‎ > ‎Immunologie‎ > ‎2017‎ > ‎

21.02.17- Australische onderzoekers maken een doorbraak in onderzoek naar de oorzaak van ME/cvs


Persbericht van  Queensland Government
21 februari 2017Australische onderzoekers maken een doorbraak in onderzoek naar de oorzaak van  ME/cvs

Als eersten ter wereld hebben Australische wetenschappers uit de Goudkust een belangrijke doorbraak gemaakt met betrekking tot de oorzaak van ME/cvs. 

Wetenschapsminister Leeanne Enoch zei dat onderzoekers van het National Centre for Neuroimmunology and Emerging disesases (NCNED) van de Griffith Universiteit sterk bewijs gevonden hebben dat ME/cvs in verband werd gebracht met een disfunctioneel immuunsysteem.

“Het onderzoeksteam, onder leiding van Professor Sonya Marshall-Gradisnik en professor Don Staines, heeft een disfunctionele celreceptor geïdentificeerd in het immuunsysteem dat de kern van het probleem lijkt te vormen,” zei mevrouw Enoch.

“Deze ontdekking is geweldig nieuws voor alle mensen die leven met het Chronisch Vermoeidheidssyndroom (CVS) en het verwante Myalgische Encefalomyelitis (ME), omdat het bevestigt wat mensen met deze aandoeningen al lang weten – dat het een ‘echte’ ziekte is – geen psychisch probleem."

“CVS en ME staan erom bekend dat ze moeilijk te diagnosticeren zijn, waarbij patiënten het jarenlang moeten stellen zonder de juiste zorg en aandacht die ze nodig hebben. Momenteel is er geen effectieve behandeling."

“De doorbraak van de Griffith Universiteit betekent nu dat we een doel hebben voor therapeutische interventie, wat welkom nieuws is voor de 250.000 Australiërs, die vermoedelijk door CVS en ME getroffen zijn.”

Minister van Gezondheid Cameron Dick prees de onderzoekers om hun harde werk bij het helpen van mensen met CVS en ME.

“Volgens ME/CFS Australia worden de kosten voor de Australische samenleving voor het stellen van de diagnose, de behandeling en het omgaan met ME/cvs geschat op meer dan 700 miljoen dollar per jaar,” zei de heer Dick.

“Maar dat is niets in vergelijking met de verwoestende invloed die de aandoeningen hebben op patiënten en op hun familie en vrienden."

“Ik ben enthousiast dat de financiering door onze regering meespeelt in het ten goede veranderen van de levens van mensen.”

Financiering is van ontzettend groot belang bij de voortzetting van het onderzoek

Professor Marshall-Gradisnik zei dat de financiering van de regering van Queensland van kritiek belang is geweest voor de voortgang van het onderzoek.

De regering van Queensland heeft NCNED continu gefinancierd sinds 2008 voor een totaal van ongeveer 1,6 miljoen dollar, wat het onderzoekscentrum in staat stelt om een wereldleider te zijn in het onderzoek naar chronische vermoeidheid. Dit is de grootste directe bijdrage van een regering waar dan ook ter wereld aan het onderzoek naar chronisch vermoeidheidssyndroom,” zei Professor Marshall-Gradisnik.

“Het toont duidelijk aan wat er kan worden bereikt met kritieke financiering door de regering.”

De NCNED ontving ook een subsidie van 4 miljoen dollar van de Stafford Fox Medical Research Foundation – de grootste subsidie ooit die verstrekt is voor onderzoek naar ME/cvs.

Professor Don Staines zei dat deze financiering gebruikt zou worden om de commercialisering te onderzoeken van een diagnostische test en potentiële behandelingen, die het onderzoeksteam ontwikkelt.

“Dit is een enorme impuls voor onze onderzoeksinspanningen, zodat we echt kunnen kijken naar de manier waarop we deze invaliderende ziekte kunnen overwinnen,” zei Professor Staines.

Professor Ian O’Connor, Vice-Chancellor van Griffith, verwelkomde de aanhoudende steun van de regering van Queensland.

“Het meest effectieve onderzoek komt nu steeds vaker van krachtige samenwerkingen als deze,” zei Professor O’Connor.Vertaald uit het Engels, origineel artikel: 


CheckStat