Welkom‎ > ‎Wetenschap‎ > ‎Inwendige geneeskunde‎ > ‎Immunologie‎ > ‎2018‎ > ‎

12.09.18 - Griepvaccinatie en ME - Dr. Ch. Shepherd

Flu vaccination and M.E. (2018-19) Dr Charles Shepherd 


12 September 2018

Dr Charles Shepherd, Hon. Medical Adviser, ME Association


Seizoensgriep (ook bekend als influenza) is een zeer besmettelijke ziekte veroorzaakt door verschillende soorten griepvirussen. Het verspreidt zich snel in de lucht door kleine geïnfecteerde druppels die door een geïnfecteerde persoon worden opgehoest of door te niezen. Zelfs mensen met milde of geen symptomen kunnen andere mensen infecteren.

Er is geen eenvoudig antwoord op de vraag of een griepvaccin al dan niet nodig/nuttig is bij ME/CVS.

Het doel van deze blog is om u de meest actuele informatie te verstrekken over alle aspecten van griepvaccinatie.
U en uw arts kunnen dan beslissen of u de bescherming van een vaccin nodig heeft en zo het risico op een mogelijks zeer ernstige infectie  te minimaliseren vooral voor wie al getroffen is door ME/CVS.

Gratis brochure 

Deze volledig bijgewerkte informatie over het griepvaccin voor het seizoen 2018/19 is nu beschikbaar als gratis bijsluiter die hier kan worden gedownload en / of online kan worden gelezen. (in Engels)

Het meet de voor- en nadelen van griepvaccinatie voor mensen met ME / CVS en bevat bijgewerkte informatie over de griepstammen waarmee de nieuwste vaccinatie mensen probeert te beschermen.

De wetenschap achter griepvirussen en griepvaccins

Er zijn drie soorten influenzavirussen:

Type A-virussen veroorzaken uitbraken in de meeste jaren,
Type B-virussen hebben de neiging minder ernstige ziekten en kleinere uitbraken te veroorzaken, vaak bij kinderen,
Type C-virussen veroorzaken een lichte luchtwegaandoening.

Type A-virussen worden onderverdeeld door het type antigenen (markers van het immuunsysteem) die op het oppervlak van het virus worden aangetroffen.

Deze staan ​​bekend als hemagglutinine (H) -antigenen en neuraminidase (N) -antigenen. Er zijn tot nu toe 18 soorten H-antigeen en 11 soorten N-antigeen geïdentificeerd.

Deze oppervlakteantigenen veranderen constant van identiteit door wat antigene drift wordt genoemd (wat kleine veranderingen van seizoen tot seizoen met zich meebrengt) en door antigene verschuiving (waarbij een belangrijke verandering en een nieuw subtype van virus naar voren komen).

Eerdere blootstelling aan griep- of griepvaccinatie biedt geen bescherming tegen deze nieuwe virale subtypes. Ze worden dus voortdurend gecontroleerd door de Wereldgezondheidsorganisatie om er proberen voor te zorgen dat het griepvaccin  elk jaar effectief zal zijn tegen nieuwe opduikende griepvirussen.

Studies hebben aangetoond dat het griepvaccin het risico op griep vermindert, hoewel de bescherming niet volledig is en van persoon tot persoon zal verschillen. De bescherming neemt geleidelijk af in de loop van de tijd en de griepspanningen veranderen na verloop van tijd. Er worden dus elk jaar nieuwe vaccins gemaakt en mensen met een verhoogd risico worden aangemoedigd om elk jaar te worden gevaccineerd.

Er zijn ook een aantal nieuwe onderzoeksresultaten om aan te geven dat griepvaccinatie het risico op een beroerte kan verminderen.

Het 2018 - 2019 griepvaccin

Geschiktheid

Het griepvaccin wordt gratis aangeboden door de NHS  (Nationale Gezondheidsdien in UK) aan mensen in bepaalde risicogroepen. Dit zijn voornamelijk mensen die een groter risico lopen om ernstige complicaties te krijgen als ze griep krijgen.

De lijst bevat mensen met verschillende reeds bestaande gezondheidsvoorwaarden, waaronder:

- neurologische en immunologische aandoeningen,
- hart- en luchtwegaandoeningen,
- zwangere vrouwen,
- zwaarlijvigheid
- de 65-plussers (of die uiterlijk 31 maart 2019 zijn),

Mensen die een zorgtoeslag ontvangen of de belangrijkste verzorger zijn voor een zieke of gehandicapte persoon, komen ook in aanmerking voor een gratis NHS-vaccin.

Voor 2018-2019 zijn er 3 soorten griepvaccins beschikbaar:

 1. Een levend quadrivalent vaccin (dat beschermt tegen 4 griepstammen), dat wordt toegediend als een neusspray. Dit is voor kinderen en jongeren van 2 tot 17 jaar die in aanmerking komen. 
 2. Een quadrivalent geïnjecteerd vaccin. Dit is voor volwassenen van 18 jaar en ouder maar jonger dan 65 jaar die een verhoogd risico lopen op griep vanwege een langdurige gezondheidstoestand en voor kinderen van 6 maanden en ouder die behoren tot één van die groepen die het levende vaccin niet mogen krijgen. 
 3. Een geadjuveerd trivalent geïnjecteerd vaccin. Dit is voor mensen van 65 jaar en ouder, omdat is aangetoond dat het effectiever is bij deze leeftijdsgroep. Een adjuvant is een stof die aan een vaccin wordt toegevoegd om de immuunrespons van het lichaam op het vaccin te verhogen.
Mexicaanse griep is de populaire naam voor influenza veroorzaakt door een relatief nieuwe stam van het influenzavirus A. Het was verantwoordelijk voor de grieppandemie in 2009-10. Het virus is officieel bekend als influenzavirus A / H1N1pdm09.

Wanneer dient u zich te laten vaccineren?

De beste tijd om  een ​​griepprik te krijgen is in het najaar - vanaf half september tot begin november. Het duurt twee tot drie weken vooralleer het vaccin volledig effectief is.

Voldoen mensen met ME / CVS aan de NHS-criteria voor een gratis griepvaccin?

Het hebben van een chronische neurologische aandoening is één van de aanbevolen criteria voor eent NHS - griepvaccinatie en de classificatie van ME / CVS in WHO ICD10  als een neurologische aandoening wordt volledig erkend door het ministerie van Volksgezondheid. (UK)

Dus de ME Association is van mening dat mensen met ME / CVS daarom in aanmerking moeten komen voor een gratis NHS-griepprik als ze besluiten er een te hebben.

Dame Sally Davies, Chief Medical Officer bij het ministerie van Volksgezondheid, heeft ook in 2014 verklaard:

"Zoals u weet, is het risico op  een ernstige ziekte door griep en een daaruit voortvloeiende ziekenhuisopname en overlijden groter bij diegenen met onderliggende gezondheidsproblemen zoals ME.

"We weten dat mensen met chronische neurologische aandoeningen ongeveer 40 keer meer kans hebben om te sterven als ze griep ontwikkelen dan mensen die geen andere onderliggende gezondheidsproblemen hebben.

"De beste oplossing voor mensen (die risico lopen op griep) om zichzelf en hun families te beschermen is door het griepvaccin te krijgen. Mensen met klinische risicofactoren komen elke winter in aanmerking voor het gratis griepvaccin. "


Als het gaat om griepvaccins en ME / cvs, zijn de belangrijkste punten ten voordele van deze bescherming:

 • Het griepvaccin moet een vrij hoge mate van bescherming bieden tegen de stammen die waarschijnlijk  deze winter zullen opduiken.
 • Over het algemeen vermindert het vaccin de kans om griep te krijgen met ongeveer twee derde. Het beschermingsniveau van het vaccin uit 2014-15 was echter teleurstellend laag met ongeveer 34%. 
 • De bescherming duurt ongeveer een jaar. 
 • Iedereen met ernstige gezondheidsproblemen bovenop ME / CVS, zoals long- (vooral astma of bronchitis), hart-, lever- of nierziekte, diabetes, een verzwakt immuunsysteem of wie (cortico)steroïde medicatie gebruikt, loopt een  hoog risico op het ontwikkelen van ernstige complicaties door griep. 
 • Indien u lijdt aan ME/CVS en u heeft vroeger reeds een griepvaccin gehad zonder nadelige effecten, is het aannemelijk (maar niet gegarandeerd) om aan te nemen dat het ook dit keer probleemloos verloopt. (Hoewel de virale samenstelling van het vaccin van jaar tot jaar verandert).
Ernstige bijwerkingen zijn zeer zeldzaam met dit vaccin hoewel kleine tijdelijke problemen zoals malaise, hoofdpijn en spierpijn soms voorkomen. Een volledige lijst met mogelijke bijwerkingen wordt hieronder vermeld.

ME / CVS-onderzoek naar bijwerkingen van griepvaccinatie

De enige gepubliceerde onderzoeksstudie naar de bijwerkingen van het griepvaccin bij ME/CVS-patiënten concludeerde dat zij niet meer kans lopen op ernstige bijwerkingen dan anderen die dit vaccin om  aanbevolen redenen ontvingen.

Referentie: influenzavaccinatie: is het geschikt voor chronisch vermoeidheidssyndroom? American Journal of Respiratory Medicine 2002,1: 3-9).

Er werden echter twee gevallen vermeld in "the Britisch Medical Journal" vastgesteld waarbij  gezondheidswerkers ME/CVS ontwikkeld hebben na een vaccinatie tegen varkensgriep. Ze vertoonden allebei  matige tot ernstige symptomen en konden niet naar hun werk terugkeren.Belangrijke punten waar voorzichtigheid geboden is bij het overwegen van  een griepvaccin bij ME / CVS zijn:

 • Er zijn verhalen van mensen met ME/cvs die na vaccinatie lijden aan een terugval of zelfs ME / CVS ontwikkelen. Dit zou kunnen kloppen omdat onderzoek naar de dysfunctie van het immuunsysteem bij ME / CVS bewijs heeft gevonden van activering van het immuunsysteem - wat gelijkstaat aan een aanhoudende en overactieve immuunrespons getriggerd door een infectie. Vaccins zijn ontworpen om deze infectie na te bootsen waartegen ze verondersteld worden te beschermen en zodoende triggeren ze ook een responsvan het immuunsysteem. 
 • In een kleine enquête die de ME-Association een paar jaar geleden onder haar leden heeft uitgevoerd, hadden zeven van de 21 mensen helemaal geen problemen met het griepvaccin, 13 meldden een verergering van hun symptomen variërend van mild (3) of matig (7) tot tot een ernstige terugval in drie gevallen. Belangrijk te noteren  is dat een tiener een lichte verbetering van symptomen opmerkte na de griepvaccinatie. 
 • Een website-peiling van de ME Association, uitgevoerd in november 2008, stelde de vraag welke invloed de griepprik had op hun ME-symptomen. Er waren 191 reacties. 86 (45%) rapporteerden geen verandering. 52 (27%) meldden ze veel erger waren geworden. 42 (22%) zegden dat ze iets slechter waren. 7 (4%) vonden dat ze iets beter waren en 4 (2%) rapporteerden dat ze veel beter waren na de prik.
Het is onmogelijk om te voorspellen of iemand met ME/cvs een negatieve reactie op het griepvaccin zal ervaren. Sommige artsen, waaronder ikzelf (Dr Ch. Shepherd), zijn echter van mening dat dit waarschijnlijker is als u last heeft van aanhoudende griepachtige/infectiesymptomen zoals vergrote klieren, keelpijn, problemen met temperatuurbeheersing enz.


Contra-indicaties en waarschuwingen

 • Het griepvaccin kan gecontra-indiceerd zijn bij mensen die eerder een reactie hebben gehad of allergisch zijn voor eieren en pluimvee, omdat het vaccin kleine hoeveelheden eiwitten van eieren en pluimvee bevat. Het is belangrijk om dit met uw arts te bespreken omdat er nu eivrije vaccins beschikbaar zijn.
 • U moet uw arts ook op de hoogte brengen als u allergisch bent voor één van de mogelijke vaccincomponenten en conserveermiddelen: bijvoorbeeld formaldehyde, gentamicinesulfaat en natriumdeoxycholaat. Een andere contra-indicatie is het hebben van koorts op het moment dat u wenst gevaccineerd te worden.
 • Sommige griepvaccins bevatten thiomersil  (het controversiële kwikbevattende conserveermiddel) . Dit wordt  nu geleidelijk aan  niet meer gebruikt in de vaccins wegens bezorgdheid van  neurologische problemen door thiomersil

Bijwerkingen

 • Vaak voorkomende bijwerkingen van voorbijgaande aard zijn o.a.  lichte koorts en spierpijn gedurende de eerste dagen na de prik. De arm kan een beetje pijnlijk aanvoelen.  Als u na de vaccinatie een zere arm ervaart, gebruik dan een warmtepakket of warm kompres op het gebied en neem een ​​pijnstiller zoals paracetamol of ibuprofen. Ernstige bijwerkingen zijn zeer zeldzaam. 
 • Potentiële bijwerkingen vermeld in de medische literatuur  zijn plaatselijke roodheid, zwelling, pijn, blauwe plekken, koorts, malaise, rillen, vermoeidheid, hoofdpijn, zweten, myalgie (spierpijn), artralgie (gewrichtspijn), gegeneraliseerde huidreacties ( jeuk, urticaria), neuralgie (zenuwpijn), paresthesieën (abnormale sensaties in de huid). 
 • Aangezien veel van deze bijwerkingen  ME / CVS-symptomen zijn, kan dit waarschijnlijk  verklaren waarom sommige  ME / CVS-patiënten zich slechter voelen na een griepvaccin.
 • Bijwerkingen van het gebruik van een neusspray zijn een loopneus of verstopte neus, hoofdpijn, vermoeidheid en verlies van eetlust.
 • Ernstigere bijwerkingen zijn convulsies, voorbijgaande trombocytopenie (verlaagde bloedplaatjes), encefalomyelitis, vasculitis (bloedvatontsteking), neuritis (zenuwontsteking) en het Guillain-Barre-syndroom. Deze complicaties zijn veel ongebruikelijker.
 • Het griepvaccin kan geen griep veroorzaken.
 • Het gebruik van een specifiek adjuvans bekend als AS03 - een emulsie die werd toegevoegd om de immuunrespons in een eerder vaccin te stimuleren - is in verband gebracht met narcolepsie.
 Waar een griepprik halen? (in UK)

 • De meeste mensen hebben griepprik bij de huisartsenpraktijk - waar het gratis is als je een van de hierboven genoemde aandoeningen hebt en waar griepvaccinatie wordt aanbevolen door de NHS.
 • Sommige openbare apotheken bieden nu ook griepvaccinatie aan volwassenen die op de verhoogde risicolijst staan.
 • Griepvaccinatie wordt ook steeds vaker gratis beschikbaar als je voldoet aan de NHS-status of tegen een kleine vergoeding bij High Street apotheken zoals Boots.

Het verminderen van het risico om griep te krijgen en het doorgeven van het virus

 • Kinderen zijn een belangrijke bron van infectie - omdat griep in essentie een kinderziekte is.
 • Blijf op een veilige afstand - tenminste twee meter - van iedereen die hoest, niest of griep heeft en vermijdt drukke openbare plaatsen.
 • Het virus kan ook worden opgedaan door contact met besmette oppervlakken, inclusief handen - dus het vermijden van handdrukken en knuffelen is een verstandige voorzorgsmaatregel tijdens het griepseizoen.
 • Niezen in je elleboog - niet in de palm van je hand - vermindert het risico van verspreiding van het virus.
Onderzoek naar griepvaccins en ME / cvs

Het effect van een griepvaccinatie op ME/CVS werd bestudeerd in een Australisch pilootstudie (Brenu et al. 2012).
Hieruit bleek dat griepvaccinatie gepaard ging met een zekere mate van disregulatie van het immuunsysteem bij ME/cvs-patiënten in vergelijking met gezonde controles.
Ook  bleek dat het vaccin het vermogen had om de cytotoxische activiteit en pro-inflammatoire reacties te verhogen na vaccinatie
Prinsen et al (2012) vonden echter dat humorale en cellulaire immuunresponsen na influenzavaccinatie vergelijkbaar waren bij ME/CVS-patiënten en gezonde controles.
Referenties: 


Eigen vertaling in Nederlands

©   Dr. A.M. Uyttersprot 


CheckStat