Welkom‎ > ‎Wetenschap‎ > ‎Inwendige geneeskunde‎ > ‎Immunologie‎ > ‎

21.04.21 - Hoop voor patiënten met ME/cvs


"Hoop voor cvs/ME patienten zijn een lage dosis corticoiden en gammaglobulines... hoever waren we voor in de tijd en waarom zijn we veroordeeld daarvoor?"
Dr A.M. Uyttersprot


Hoop voor patiënten met ME / CVS


Jonas Bergquist, hoogleraar Analytische Chemie en Neurochemie aan de Universiteit van Uppsala,vertelt in een aflevering van de serie "UppTalk Weekly" over ME (Myalgische Encefalomyelitis / Chronisch Vermoeidheidssyndroom), dat wordt beschouwd als een van 's werelds meest slopende ziekten. Wat doen onderzoekers om de oorsprong van de ziekte beter te begrijpen en hoe kan deze behandeld worden?

In deze aflevering van UppTalk Weekly vertelt Jonas Bergquist, hoogleraar Analytische Chemie en Neurochemie bij de afdeling Chemie - BMC, over zijn onderzoek naar de ziekte myalgische encefalomyelitis (ME), ook wel bekend als chronisch vermoeidheidssyndroom. Het is een complexe multi-systeem ziekte die het zenuwstelsel, het immuunsysteem en de energieproductie aantast. Er zijn momenteel naar schatting 10.000 tot 40.000 mensen in Zweden die aan ME lijden, waarvan de oorzaak nog moet worden ontdekt.

Bijna twee jaar geleden was professor Jonas Bergquist betrokken bij het starten van een onderzoekscentrum in Uppsala, in samenwerking met onder andere Stanford en Harvard, om te proberen dichter bij het oplossen van het mysterie van ME te komen. In het centrum onderzoekt zijn onderzoeksteam of er bepaalde biomarkers in het hersenvocht van ME-patiënten zijn die chronische neuro-inflammatie aan het licht kunnen brengen.

“Door de chemie in de vloeistof rond de hersenen in kaart te brengen, kunnen we bepaalde ziekten die het centrale zenuwstelsel aantasten beter begrijpen. We hebben ook gekeken of het allemaal een auto-immuunaspect heeft, namelijk de vorming van antilichamen tegen endogene stoffen en het overactiveren van het immuunsysteem. "

Aangezien er geen algemeen behandelingsmodel voor ME is, wordt de ziekte op individuele basis behandeld. De patiënt ondergaat een gedetailleerde beoordeling om andere ziekten uit te sluiten en krijgt ondersteuning bij het aanpassen van het dagelijkse leven. Momenteel is er geen medicinale remedie, maar medicatie kan de meest ernstige symptomen enigszins verlichten.

 
Er zijn ook nieuwe soorten behandelingen, waarvan sommige met lage doses steroïden. Een alternatieve behandeling met veelbelovende resultaten zijn injecties met gammaglobuline. Verrassend genoeg is deze behandeling gebaseerd op het indruppelen van antilichamen en dus mogelijk activering van de activiteit van het immuunsysteem.

“Onder de patiënten die deze behandeling hebben gekregen, hebben sommigen redelijk goed op de behandeling gereageerd. De redenen hiervoor zijn nog onduidelijk, maar een mogelijke verklaring is dat het eigen immuunsysteem van het lichaam wordt omgeleid en wordt voorzien van iets anders om gedurende een bepaalde tijd aan te werken. "

Luister naar het gesprek "Hoop voor patiënten met ME - een van de meest slopende ziekten ter wereld". Het is Zweeds gesproken met Engelstalige ondertitels.

YouTube-video

CheckStat