Welkom‎ > ‎Wetenschap‎ > ‎Neurologie‎ > ‎

juni 2013 - Fibromyalgie zit niet tussen de oren maar onder de huid


FIBROMYALGIE ZIT NIET TUSSEN DE OREN MAAR ONDER DE HUID

"Er is mogelijk een doorbraak op komst in de behandeling van fibromyalgie. Mogelijk. Voor een behandeling is het wellicht nog lang wachten. Het is zelfs afwachten of het nieuwe inzicht echt ook perspectief biedt.

Amerikaanse wetenschappers hebben ontdekt dat fibromyalgiepatiënten veel meer zenuwuiteinden hebben in de haarvaten in de handpalmen en onder de voetzolen. Die afwijking doet zich voor in de verbindingen onder de huid tussen arteriole en venule haarvaten.

Kapotte radiator

Die verbindingen werken als een soort kleppen die zich openzetten bij koude (binnenwegen of kortsluitingen in de bloedcirculatie, warm bloed blijft ter plaatse circuleren) en sluiten (warm bloed wordt door de normale circuits afgevoerd) bij warmte. Handen zijn bij f-patiënten vaak een gevoelige plek.

Fibromyalgiepatiënten, zo blijkt, hebben in dat gebied heel wat meer zenuwuiteinden dan een normaal persoon. Dat zou de oorzaak zijn van hun pijn. Maar hoe kunnen zenuwen in de haarvaten van handpalmen en voetzolen de vaak intense spierpijn verklaren die fibromyalgiepatiënten ervaren diep in de spieren, in de rug, in de hals?" (*)

U kan het volledige artikel lezen via deze link : www.vief.be


Meerdere artikels hieromtrent : 

www.blikopnieuws.nl

www.hln.be


More links about this subjet in English :

www.science20.com

www.americannewsreport.com

The Gardian Express(*)  www.vief.be
CheckStat