Welkom‎ > ‎Wetenschap‎ > ‎Neurologie‎ > ‎

Timed loaded standing in female chronic fatigue syndrome compared with other populations
In "the Journal of Rehabilitation Research & Development" verscheen in het nummer 1 van 2015 een samenvatting van deze studie : "Timed loaded standing in female chronic fatigue syndrome compared with other populations"

door Jan b Eyskens, MSc PT, DO, Pr Ph; Jo Nijs; Kristiaan D’Août; Alain Sand, MD; Kristien Wouters;  Greta Moorkens, MD, PhD

In deze studie onderzoekt men of er gelijkenissen zijn tussen vrouwelijke ME/CVS-patiënten en patiënten met andere aandoeningen, o.a. osteoporose. 
Zo zag men dat CVS-patiënten dezelfde problemen ondervonden bij het staan en zitten dan de patiënten met osteoporose. 
Het doel van deze studie was het uithoudingsvermogen te testen van romp en armen van vrouwelijke cvs-patiënten, osteoporose patiënten, gezonde vrouwen en vrouwen uit niet-geïndustrialiseerde landen. Dit onderzoek gebeurde door middel van een getimede TLS-test (Time Loaded Standing Test). Deze test meet hoe lang iemand halters van 1 kg in elke hand voor zich kan houden en dit met gestrekte armen. (zie foto)Conclusie :

- TLS is verlaagd bij CVS-patiënten. Na aanpassingen voor leeftijd, lichaamslengte en gewicht, blijkt het uithoudingsvermogen van armen en romp zelfs lager dan bij patiënten met osteoporose ouder dan 25 jaar. 

- Aangezien er in deze studie enkel vrouwen in aanmerking werden genomen is de externe validiteit van de resultaten beperkt tot vrouwelijke volwassen patiënten met CVS.

- De TLS-test onthulde een specifiek biomechanische zwakte bij CVS-patiënten waarmee rekening kan gehouden worden van in het begin van een revalidatieprogramma. De kwaliteit van de revalidatie primeert op de kwantiteit.


Meer info over deze studie (English) vindt u via onderstaande link:


CheckStat