Welkom‎ > ‎Wetenschap‎ > ‎Psychologie‎ > ‎

07.07.15 - CVS psychiater Simon Wessely erkent zijn ongelijk

Professor Simon Wessely, de belangrijkste promotor van cognitieve gedragstherapie (CBT) en fysiotherapie  (GET) bij CVS-patiënten, die altijd argumenteerde dat het chronische vermoeidheidssyndroom geen echte ziekte is maar wordt veroorzaakt door slechte coping vaardigheden – zegt nu in een reactie op een recente Rituximab studie dat het tragisch is dat ME / CFS niet serieus werd genomen. 
Hij roept nu ook op  om een grote Rituximab studie op te zetten. "There is now a strong case to be made for a larger trial," zegt Simon Wessely van het Britse King's College London in The New Scientist, “The belief that [CFS] is all in the mind has been around since the beginning, it's tragic that it might take a study like this to take sufferers seriously." http://www.newscientist.com/article/dn27813-antibody-wipeout-found-to-relieve-chronic-fatigue-syndrome.html  Simon Wessely hield 25 jaar vol dat CVS een ingebeelde ziekte is, een somatoforme stoornis of aanstelleritis. Het Riziv en de grote ziekenfondsen hebben tot vandaag die psychosomatische  thesis volgehouden. 
De omslag van Wessely werd veroorzaakt door de publicatie van de resultaten van de meest recente studie betreffende rituximab (*). Rituximab vernietigt het grootste deel van de B-cellen, die instaan voor de aanmaak van antilichamen. Øystein Fluge en Olav Mella van het Haukeland University Hospital in Bergen, Noorwegen, hadden dat effect al gesignaleerd in 2004. Pas in 2011 mochten ze een beperkte studie opzetten. Daaruit bleek dat 18 van de 29 patiënten die rituximab kregen toegediend genazen. De definitieve goedkeuring kwam er nu toen na drie jaar bleek dat de patiënten nog altijd in remissie waren.  

Ook professor Fred Friedberg van Stony Brook University in New York, die elke behandeling buiten de psychiatrie verwierp gelooft nu dat rituximab het wondermiddel kan zijn. 

Er wordt nu een nieuwe dubbelblinde studie bij 150 patiënten opgezet. 

PLoS One, DOI: 10.1371/journal.pone.0129898 


More links in English: 

© Dr. A.M. Uyttersprot - 2015
CheckStat